Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Hoe diep moet een waterleiding in de grond: tips en trucs

Zelf een waterleiding leggen? Bij Toppex kun je terecht voor tips en de juiste producten. Lees hier hoe diep een waterleiding in de grond moet.

Hoe diep moet een waterleiding in de grond?

Ben je van plan zelf een waterleiding in de grond te leggen? Dat moet met de producten uit onze webshop geen probleem zijn. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, en misschien heb je nog wel wat vragen. Bijvoorbeeld: hoe diep moet een waterleiding in de grond en wat heb ik nodig om deze op de juiste manier aan te leggen?

Minimale en maximale diepte van een waterleiding

Laten we beginnen met de vraag hoe diep een waterleiding in de grond moet. Wat dit betreft zijn er een aantal voorschriften voor de minimale diepte van kabels en leidingen waar je je aan moet houden. Dat is belangrijk voor de veiligheid: door een leiding op de juiste diepte te leggen, is deze beschermd tegen bijvoorbeeld graafwerkzaamheden of vrieskou. Houdt er daarom rekening mee dat een waterleiding minimaal 100 cm onder de bodem ligt. Voor de maximale diepte van een waterleiding, is vooral de bodemsoort van belang. In veengrond is dit bijvoorbeeld ook 100 cm. In een zand- of kleiondergrond heb je wat meer speling: hier mag een waterleiding tussen de 100 en 120 cm diep liggen.

Zo leg je zelf een waterleiding aan in de grond

Stap 1: Bepaal de diameter

Het is belangrijk dat je een waterleiding aanlegt met de juiste diameter. Als je een koudwaterleiding aanlegt, zit je meestal goed met een diameter van 16 mm. Bij warmwaterleidingen hangt de juiste diameter af van de afstand tot je CV-ketel.

Stap 2: Knip de leiding op de juiste lengte

Gebruik een kniptang om de meerlagenbuis op de juiste lengte af te knippen. Vervolgens is het belangrijk om de uiteinden te bramen, zodat deze de perskoppeling die je erop aansluit, niet kan beschadigen.

Stap 3: Breng de juiste perskoppelingen aan

Sluit de meerlagenbuis aan op de juiste verbindingsstukken die aansluiten op de bestaande waterleiding.

Stap 4: Waterdruktest

Plaats de leiding in de grond en sluit hem aan op de desbetreffende kraan. Voordat je de geul waarin de leiding ligt dichtmaakt, is het belangrijk om een waterdruktest uit te voeren. Draai de hoofdkraan open en controleer goed of er nergens iets lekt.

Koop de juiste producten voor het aanleggen van een waterleiding bij Toppex

Je weet nu hoe diep een waterleiding in de grond moet en hoe je deze kunt aanleggen. Het enige wat nog ontbreekt, zijn de juiste materialen. Gelukkig kun je daarvoor in onze webshop terecht. Kies in plaats van een klassieke koperen buis voor een meerlagenbuis uit ons assortiment. Zo’n buis bestaat uit kunststof en aluminium en is buigzaam, waardoor waterleidingen aanleggen een makkie wordt. Je kunt bij ons terecht voor meerlagenbuizen met verschillende diameters. Ook de juiste pers- en knelkoppelingen die je nodig hebt voor het aanleggen van een waterleiding, bestel je eenvoudig in onze webshop.