Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Zo plaats je een eindstop op een waterleiding

Benieuwd wat een eindstop op een waterleiding doet, voor welke situaties deze geschikt is en hoe je er een aanbrengt? Toppex legt het uit.

Welke eindstop voor een waterleiding?

Een eindstop op de waterleiding: wat is dat en welke eindstop is geschikt voor welke soort leiding? Met een beetje kluservaring kun je zelf gemakkelijk een eindstop aanbrengen. Hieronder hebben we alle feiten over het gedeeltelijk afsluiten van je waterleiding met een eindstop op een rijtje gezet.

Waar dient een eindstop waterleiding voor?

Een eindstop op de waterleiding zorgt ervoor dat deze gedeeltelijk wordt afgesloten. Dat kan voor verschillende doeleinden handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je de badkamer verbouwt en de leidingen verplaatst, of wanneer je huis een buitenkraan heeft die je eigenlijk nooit gebruikt. Een eindstop op de waterleiding zorgt ervoor dat er, in veel gevallen tijdelijk, geen water uit een leiding kan vloeien. Het aanbrengen van een eindstop op een waterleiding wordt vooral aangeraden wanneer je de leiding tijdelijk wilt afsluiten. Voor een permanente sluiting, zullen de meeste loodgieters soldering aanraden.

Een waterleiding kun je op twee manieren afsluiten voor onderhoud:

  1. Door de waterleiding dicht te solderen
  2. Door een eindstop op de waterleiding te plaatsen, dit kan een knelkoppeling of perskoppeling zijn.

De meeste doe-het-zelvers kiezen voor de methode van de knelkoppeling of perskoppeling: hiermee plaats je eenvoudig en snel met amper gereedschap een eindstop op een waterleiding.

Hoe gebruik je een eindstop waterleiding?

Een eindstop is met een beetje inzicht en kluservaring zo aangebracht. In het geval van een knelkoppeling eindstop, is het enige wat je nodig hebt een moersleutel met de juiste afmetingen. Een perskoppeling eindstop breng je eenvoudig aan met behulp van een perstang.

Let erop dat de leiding waarop je een eindstop aanbrengt, niet te lang is. Als er stilstaand water in de leiding komt te staan, kan dit namelijk zorgen voor bacterievorming. Daarom kun je de oude leiding het beste eerst afzagen, voordat je de eindstop op de waterleiding plaatst. Hoe lang een afgedopte leiding maximaal mag zijn, kun je berekenen door de diameter van de leiding te vermenigvuldigen met 5. Dit is een goede indicatie.

Nadat je de hoofdkraan hebt afgesloten en de leiding op de juiste lengte hebt afgezaagd, plaats je de moer en de eindstop op het uiteinde van de leiding. Als laatste plaats je een eindstop op de waterleiding. In het geval van de perskoppeling eindstop, doe je dit met de perstang. Gebruik je een knelkoppeling? Dan kun je de moer het beste eerst met de hand aandraaien, zodat deze recht op de eindstop gedraaid wordt. Gebruik vervolgens een moersleutel om de eindstop nog strakker vast te draaien. Daarna kan de hoofdkraan weer opengedraaid worden. Controleer goed of er geen water meer uit de eindstop loopt: anders moet je deze nog strakker aandraaien.

Welke eindstop je gebruikt voor jouw waterleiding

Wanneer je een stuk leiding (tijdelijk) wil afsluiten met behulp van een perskoppeling of knelkoppeling, hangt het van de leidingsoort af welke eindstop je gebruikt. Perskoppelingen plaats je op een meerlagenbuis, de knelkoppeling op leidingen van staal of koper. Zo bepaal je welke soort eindstop je gebruikt.

Eindstop van Toppex
Eindstop
Vanaf € 2,72 per stuk
Staffelkorting Vanaf € 2,27 met staffelkorting
Staffelkorting
Koop 5 voor € 2,27 per stuk
Koop 10 voor € 1,81 per stuk
Bekijk product
knelkoppeling eindstop van Toppex
Knel eindstop
Vanaf € 3,16 per stuk
Staffelkorting Vanaf € 2,74 met staffelkorting
Staffelkorting
Koop 5 voor € 2,74 per stuk
Koop 10 voor € 2,32 per stuk
Bekijk product

Een eindstop koop je bij Toppex

Bij Toppex kun je terecht voor al je gereedschap en benodigdheden voor het plaatsen van een eindstop op een waterleiding. In onze webshop vind je verschillende soorten knelkoppelingen en perskoppelingen die ook gebruikt kunnen worden in combinatie met koppelingen en leidingen van een ander merk. In dit geval is het wel belangrijk dat de verschillende onderdelen die je gebruikt, dezelfde diameter hebben. Met de koppelingen uit onze webshop en de tips uit deze blog is het aanbrengen van een eindstop op een waterleiding een fluitje van een cent!