Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Dit moet je doen voor de juiste druk op de waterleiding

Hoeveel druk staat er op de waterleiding? Weet jij wat te doen bij een te hoge of lage waterdruk? Toppex legt het uit.

Hoeveel druk moet er op een waterleiding staan?

Wanneer je een waterleiding aanlegt, is het belangrijk om de waterdruk in de gaten te houden. Water komt namelijk met een bepaalde druk het huis binnen. Of het water deze druk binnenshuis behoudt, is afhankelijk van factoren zoals de diameter van de waterleiding en de afstand die het water moet afleggen. In deze blog leggen we je uit hoeveel bar er op de waterleiding moet staan, hoe je hiervoor zorgt en wat je kan doen als de waterdruk te laag of te hoog is.

Hoe meet je de waterdruk?

Waterdruk wordt gemeten met een waterdrukmeter, ook wel een manometer genoemd. Apparaten zoals CV-ketels hebben meestal een standaard ingebouwde manometer die aangeeft hoe hoog de waterdruk is. Heeft jouw CV-ketel dat niet of wil je de waterdruk op een andere plek meten, dan kun je ook een losse manometer aanschaffen.

Nu je kunt bepalen hoeveel druk er op de waterleiding staat, is het ook belangrijk om te weten wat de aangeraden onder- en bovengrens van de waterdruk is, en wat er gebeurt als de waterdruk te laag of te hoog wordt.

Gevolgen van een te lage waterdruk

De minimale hoeveelheid bar op een waterleiding is 1.5. De meeste watermaatschappijen zullen er echter voor zorgen dat je huis water met een druk van 2 bar binnenkrijgt. De gevolgen van een te lage waterdruk zijn vrij eenvoudig samen te vatten: wanneer de druk op de leiding onder de 1 bar zakt, komt er geen water meer uit de kraan. Radiatoren worden niet goed warm en de CV-ketel zal ook problemen met functioneren krijgen.

Gevolgen van een te hoge waterdruk

Over het algemeen ligt de hoeveelheid druk op de waterleiding tussen de 2.5 en 4 bar in. Wanneer de druk boven de 5 bar uitkomt, is sprake van een te hoge waterdruk. In dit geval kan water zo hard door de leidingen stromen dat er scheuren en lekkages ontstaan, met waterschade als gevolg. Ook een te hoge waterdruk wil je dus het liefst voorkomen.

Hoe verhoog ik de waterdruk in mijn huis?

De manier waarop waterleidingen worden aangelegd, heeft effect op de waterdruk in huis. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste stappen doorloopt wanneer je zelf aan de slag gaat met het aanleggen van waterleidingen. Wanneer de waterdruk in huis te laag is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem te verhogen. Zo kan kalkvorming er bijvoorbeeld voor zorgen dat de waterdruk op kranen en douches verlaagt. Een waterontharder kan hierbij de oplossing bieden. Controleer zelf ook regelmatig de zeefjes op je kranen: deze kun je eenvoudig ontkalken met een beetje azijn.

Zorg er ook altijd voor dat je de juiste stappen doorloopt wanneer je zelf aan de slag gaat met het aanleggen van waterleidingen. Een meerlagenbuis, zoals je die bij Toppex vindt, is bijna altijd aan te raden vanwege zijn materialen. Zo'n meerlagenbuis is flexibel en buigbaar, door de combinatie van kunststof en aluminium kan water er zonder moeite doorheen stromen. Zorg er ook voor dat eventuele nieuwe leidingen die je aanlegt, de juiste diameter hebben. Zo behoud je de waterdruk eenvoudiger. Ook de juiste (nieuwe) koppelingen, zoals perskoppelingen of knelkoppelingen, zorgen ervoor dat water zonder problemen en met de juiste druk door je leidingen kan stromen. De perskoppelingen bevestig je eenvoudig met een perstang.