Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Hoe kun je een knelkoppeling vervangen?

Een knelkoppeling vervangen van je leiding? Dat doe je eenvoudig zelf met de hoogwaardige en compatibele koppelingen van Toppex!

Hoe kun je een knelkoppeling vervangen?

Een knelkoppeling is een koppelstuk waarmee je eenvoudig twee leidingen lekvrij aan elkaar kunt koppelen zonder dat je daarbij hoeft te solderen. Wist je dat je zelf eenvoudig een knelkoppeling kunt vervangen? De knelkoppelingen van Toppex zijn bovendien gemaakt van robuust materiaal en zorgen ervoor dat je leidingen perfect op elkaar aansluiten. Onze knelkoppelingen zijn compatibel met diverse merken en leidingmaterialen. Ze zijn ook nog eens ontzettend gebruiksvriendelijk: iedere professional en doe-het-zelver kan er prima mee uit de voeten. In sommige gevallen kun je knelkoppelingen zelfs hergebruiken. In dit blog vertellen we je er alles over!

Kan je een knelkoppeling vervangen?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk: jazeker, je kan een knelkoppeling vervangen. Een knelkoppeling is herbruikbaar onder bepaalde voorwaarden. Heb je de koppeling eerder gebruikt voor een waterleiding, dan kun je deze zonder probleem nogmaals voor een waterleiding gebruiken. Voor gasleidingen gelden andere regels. Volgens bouwbesluit mag je een knelkoppeling niet opnieuw gebruiken als deze eerder voor een gasleiding gebruikt is geweest.

Redenen om een knelkoppeling te vervangen

Er kunnen diverse redenen zijn om een knelkoppeling te vervangen. Vaak heeft dit te maken met lekkage. Als een knelkoppeling niet meer goed aansluit krijg je last van lekkage, wat betekent dat het tijd is om de koppeling te vervangen. Een kleine lekkage in de vorm van een zwetende CV-leiding is goed te verhelpen, maar als je lekkende knelkoppelingen achter de wanden van je badkamer hebt zitten zijn de problemen aanzienlijk groter.

Het kan ook zijn dat je de knelkoppeling wilt vervangen omdat je kiest voor soldeerwerk; een meer permanente oplossing. Maar aangezien veel mensen soldeerwerk maar lastig vinden en dit vaak ook niet een optisch mooi resultaat geeft als je er niet goed in bent, ligt deze tweede reden om een knelkoppeling te vervangen iets minder voor de hand.

Zo vervang je een knelkoppeling

Als je een knelkoppeling gaat vervangen moet je eerst de leiding op maat snijden of zagen. Zorg ervoor dat je de leiding ontbraamd hebt en dat er geen vuil meer in de leiding zit. Eventueel kun je de leiding doorspoelen om zo het vuil af te voeren.

Een knelkoppeling bestaat uit drie delen: de koppeling, de ring en de moer. Je doet eerst de moer over het einde van de leiding en daarna de ring. Schuif de knelkoppeling in de leiding en draai het geheel goed aan met de juiste maat ringsleutel

Tot slot geven we je nog een belangrijke tip mee: draai je knelkoppeling goed vast, maar niet té vast. Er wordt nogal eens aangenomen dat heel strak aandraaien lekkages voorkomt, maar dat is niet waar. Door het te strak aandraaien maak je de kans op lekkages in de toekomst juist groter!

Knelkoppeling bestellen

Wil je een knelkoppeling bestellen, dan vind je een uitgebreid assortiment in de webshop van Toppex. We verkopen hoogwaardige materialen voor professionals en doe-het-zelvers voor scherpe prijzen. Onze knelkoppelingen zijn duurzamer dan de koppelingen van bekende merken. Omdat ze compacter zijn is er minder materiaal nodig en zijn ze dus ook minder zwaar. We hebben heel veel materialen standaard op voorraad. Bestel je op een werkdag voor 15:00 uur, dan zorgen we dat het pakket nog dezelfde dag verzonden wordt!

Kom je er niet helemaal uit? Bij Toppex bieden we advies en hulp bij installatie. Stel je vraag aan onze experts en we schieten je te hulp!