Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Zo maak je een knelkoppeling waterdicht

Een knelkoppeling waterdicht maken? Toppex vertelt je alles over het monteren van waterdichte knelkoppelingen op je waterleiding.

Hoe kun je een knelkoppeling waterdicht maken?

Een knelkoppeling is een eenvoudige manier om onderdelen van een waterleiding te verbinden, zonder te hoeven solderen. Bij Toppex kun je terecht voor extra kleine knelkoppelingen: ideaal om aan te brengen in kleine en smalle ruimtes en bovendien goed voor milieu en portemonnee, doordat je bespaart op materiaalgebruik.

Als doe-het-zelver met een beetje kluservaring zul je merken dat knelkoppelingen makkelijk aan te brengen zijn, maar een ongeluk – of lekkage – zit in een klein hoekje. Dus hoe zorg je ervoor dat een knelkoppeling waterdicht is? Hieronder zetten we de verschillende stappen uiteen.

Zo maak je een knelkoppeling waterdicht

Stap 1: de juiste knelkoppeling

Een knelkoppeling bestaat uit drie onderdelen: een wartelmoer, een knelring en de koppeling zelf. De koppeling wordt in de leidingbuis geplaatst, en het is de knelring die de verbinding waterdicht maakt.

Stap 2: zorg ervoor dat de leiding de juiste maat heeft

Of je nu een nieuwe waterleiding gaat leggen of juist een oude leiding wil afdoppen met een knelkoppeling: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de leiding de juiste maat heeft. Een afgedopte waterleiding mag bijvoorbeeld niet langer zijn dan zijn eigen diameter vermenigvuldigd met vijf, om te voorkomen dat er stilstaand water in je leidingen komt te staan.

Stap 3: draai de knelkoppeling waterdicht aan

De laatste stap is het aandraaien van de knelkoppeling. Om de knelkoppeling waterdicht te maken, is het belangrijk dat je deze strak aandraait. De knelring zal er dan voor zorgen dat het uiteinde van de leiding vervormt, waardoor er geen water meer doorheen kan stromen. Let wel op dat je de verbinding niet te strak aandraait: dit kan juist voor beschadigingen en dus lekkages zorgen.

Stap 4: zet de hoofdkraan aan en controleer op lekkage

Wanneer je de knelkoppeling op de juiste manier hebt aangebracht, kun je de hoofdkraan weer opendraaien. Controleer goed of er geen water naar buiten komt bij je nieuwe verbindingen, tot een uur na het monteren. Zo weet je zeker dat de knelkoppeling waterdicht is.

Maak kennis met de knelkoppelingen van Toppex

Op zoek naar nieuwe knelkoppelingen? Zoek dan niet verder! Onze knelkoppelingen zijn klein, licht en zeer praktisch in gebruik. Door deze eigenschappen is het gebruik erg efficiënt in kleine ruimtes. Dankzij de omvang en het gewicht zijn ze bovendien gemakkelijk in montage en minder belastend voor het milieu.

Je bestelt eenvoudig jouw knelkoppeling bij Toppex, waar je keuze hebt uit allerlei vormen en maten. Nog vragen? Dan kan je altijd bij onze klantenservice terecht. We helpen je graag verder!