Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Voorkom dat een leiding bevriest met deze tips

Wanneer bevriezen waterleidingen en hoe kun je dit voorkomen? Wij geven je tips voor het voorkomen en oplossen van een bevroren leiding.

Zo voorkom je dat jouw waterleiding bevriest

Een waterleiding die bevriest: een veelvoorkomend probleem in de winter. Een reparatie kan flink wat kosten, dus voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Maar wanneer bevriezen waterleidingen nu precies, en hoe kun je dit voorkomen?

Wanneer bevriest een waterleiding?

Een leiding kan bevriezen als de temperatuur buiten onder nul komt. Wanneer een waterleiding slecht geïsoleerd, verouderd of beschadigd is, kan de kou naar binnen dringen en het water in de leiding bevriezen. Als het buiten vriest dat het kraakt en er ineens geen water meer uit de kraan komt, kun je er dan ook vrij zeker van zijn dat er een waterleiding is bevroren. Dat is in de meeste gevallen erg vervelend, omdat bijvoorbeeld de radiator niet meer zal werken, maar kan ook ernstigere gevolgen hebben, zoals een gesprongen leiding. Met dat soort waterschade ben je nog verder van huis.

Beter is het dus om te voorkomen dat een leiding kan bevriezen. Daarvoor kun je een aantal dingen doen:

  • Draai kwetsbare waterleidingen die weinig gebruikt worden (bijvoorbeeld in de tuin of de schuur) tijdelijk dicht.
  • Controleer waterleidingen periodiek op scheurtjes of andere beschadigingen.
  • Isoleer waterleidingen met isolatiemateriaal van goede kwaliteit of installeer je waterleiding met een geïsoleerde meerlagenbuis.
  • Zet de thermostaat niet lager dan 14 graden wanneer het buiten vriest.

Wat je moet doen bij een bevroren waterleiding

Is je leiding toch bevroren, ondanks deze tips? Geen zorgen. Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om een bevroren waterleiding te herstellen.

  1. Draai de hoofdkraan dicht. Draai voordat je aan de slag gaat, de hoofdkraan dicht. Deze bevindt zich meestal in de meterkast.
  2. Controleer waterleidingen op beschadigingen. Controleer de leidingen in huis op scheurtjes of beschadigingen. Dit is ook het moment om te zien op welke plekken de waterleiding nog beter geïsoleerd kan worden. Zit er een scheur in de leiding? Dan is het belangrijk om eerst contact op te nemen met een loodgieter, voordat je verdergaat.
  3. Ontdooi de waterleidingen. Je kunt een waterleiding op verschillende manieren ontdooien: bijvoorbeeld door de verwarming aan te zetten, door een warme, natte doek rondom de leiding te wikkelen, of door een warme föhn op de leiding te richten.
  4. Plaats emmers en draai de hoofdkraan open. Plaats voor de zekerheid een emmer onder de kraan van de bevroren leiding, voordat je de hoofdkraan weer opendraait. Zo kun je water dat eventueel gaat lekken, opvangen.

Wat te doen als een leiding stukvriest

Het kan zo zijn dat een leiding bevriest en daarna gaat lekken. In dit geval zijn er scheurtjes ontstaan in de leiding. Dat komt doordat water uitzet wanneer het bevriest. In het ergste geval kan de waterleiding zelfs springen, met flinke waterschade tot gevolg. Een loodgieter zal in dit geval waarschijnlijk de leiding moeten vervangen. Natuurlijk kun je ook geluk hebben: misschien hoeven alleen de perskoppelingen vervangen te worden. In dat geval kun je terecht in de webshop van Toppex, waar je alle benodigde materialen vindt voor het herstel van de gesprongen leiding.

Geïsoleerde meerlagenbuis kopen

Zoals genoemd, voorkomen is beter dan genezen. Bij Toppex vind je geïsoleerde meerlagenbuizen in het assortiment. Door de geïsoleerde mantel is de meerlagenbuis bestand tegen lagere temperaturen. Daarnaast zorgt de mantel dat er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur warm water naar het eindpunt te brengen. Naast de beste kwaliteit, ontvang jij je bestelling de volgende dag wanneer je op werkdagen voor 15:00 bestelt. Vanaf €100 is de verzending van je bestelling ook nog eens helemaal gratis!

Geïsoleerde meerlagenbuis van Toppex