Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Wanneer moet je een waterleiding ontluchten?

Heb je last van klapperende waterleidingen? Met de handige gereedschappen van Toppex kun je zelf je waterleiding ontluchten.

Wanneer moet je een waterleiding ontluchten?

Het zal niet een onderwerp zijn waar je dagelijks bij stil staat, maar wanneer moet je een waterleiding ontluchten? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten in welke situatie de waterleiding ontlucht moet worden.

Hoor je bij het openen of dichtdraaien van je waterkraan een harde knal? Dan is het de hoogste tijd om die waterleidingen te ontluchten!

Hoe weet je dat er lucht in de waterleiding zit?

Er zit altijd een kleine hoeveelheid lucht in de waterleiding en na verloop van tijd neemt deze hoeveelheid geleidelijk toe. Je merkt pas dat er te veel lucht in de leiding zit als je leidingen beginnen te klapperen of je een knal hoort bij het open- en dichtdraaien. Er treden dan bepaalde drukverschillen in de waterleidingen op. Doordat deze niet goed opgevangen kunnen worden beginnen de leidingen te klapperen. Dit is niet iets om je meteen zorgen over te maken, maar het is wel verstandig om actie te ondernemen en je waterleiding te ontluchten.

Gevolgen van te veel lucht in de waterleiding

Als je lang wacht met het oplossen van je probleem met klapperende waterleidingen, dan loop je hiermee het risico op grotere problemen. Zo’n klapperende waterleiding wordt ook wel een waterslag genoemd en kan allerlei oorzaken hebben. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat de waterdruk te hoog is of dat de diameter van de leidingen te klein is.

Te veel lucht in de waterleiding kan op termijn hele vervelende gevolgen hebben. We zetten de belangrijkste potentiële problemen voor je op een rij:

  • Door de trillingen kan de leiding losraken bij de verbindingen.
  • De trillingen kunnen ook doorwerken in de verankering van de waterleidingen wat leidt tot slijtage van de ankers.
  • Door metaalmoeheid in je waterleiding kan lekkage ontstaan

Stuk voor stuk geen problemen waar je mee te maken wil krijgen. Denk je dat je last hebt van lucht in je waterleidingen? Dan doe je er verstandig aan je waterleiding te ontluchten of om dit te checken met een professional!

Hoe moet je een waterleiding ontluchten?

Een waterleiding ontluchten kun je als doe-het-zelver prima zelf doen. We leggen je stap voor stap uit hoe je een waterleiding moet ontluchten. Leg om te beginnen een doek klaar en zorg dat je een emmer of opvangbak bij de hand hebt om water op te vangen. Ook heb je een goede tang of sleutel nodig voor je aan de waterleidingen gaat sleutelen.

Als je alle voorzorgsmaatregelen hebt getroffen kun je je waterleiding ontluchten, waarbij je je houdt aan het volgende stappenplan:

  1. Sluit de hoofdkraan af
  2. Open de kraan op het laagste punt, zodat het water eenvoudig uit de leidingen kan stromen
  3. Wacht tot het klapperende geluid ophoudt, dit kan tot wel enkele minuten duren
  4. Draai de kraan op het laagste punt dicht
  5. Open de hoofdkraan, het water stroomt nu weer normaal door je leidingen
  6. Controleer al je leidingen op lekkages na het ontluchten, zodat je er zeker van bent dat er nergens water lekt. Voorkom verrassingen en sla deze laatste stap zeker niet over!

Denk je dat jouw waterleiding ontlucht moet worden en beschik je niet over de juiste gereedschappen en/of kennis? Schakel dan de hulp van een professional in.

Je waterleiding vervangen met de beste producten?

Bij Toppex kun je terecht voor gereedschappen zoals een perstang of ontbramer die je nodig hebt bij werkzaamheden, reparatie of onderhoud aan sanitair en leidingwerk. Bezoek onze webshop om het assortiment te bekijken.

Bestel je op werkdagen voor 15:00? Dan ontvang jij jouw bestelling de volgende dag al. Vanaf €100,- is de verzending van je bestelling ook nog eens helemaal gratis!

Benieuwd naar de praktische werking van onze producten? Vraag een sample aan en zie hoe Toppex het verschil kan maken in jouw branche.