Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Hoe werkt een knelkoppeling? Toppex legt het je uit!

Een knelkoppeling is dé manier om twee leidingen goed en veilig met elkaar te verbinden. Bij Toppex vertellen we je alles wat je over knelkoppelingen moet weten.

Waterleiding aanleggen met een knelkoppeling?

Moet je meerdere stukken waterleiding met elkaar verbinden? Een knelkoppeling is dé manier om dat te realiseren. Dit is een koppelstuk dat je op een eenvoudige wijze tussen meerdere uiteindes plaatst, zodat deze lekkagevrij met elkaar verbonden worden. In deze blog leggen we uit hoe een knelkoppeling werkt en hoe je die het beste kunt monteren.

Hoe werkt een knelkoppeling?

Een knelkoppeling is een hulpmiddel voor het verbinden van verschillende leidingen, maar hoe werkt het nu eigenlijk? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Je kunt met een koppelstuk verschillende uiteindes van een waterleiding op elkaar aansluiten. Na het verbinden draai je de moeren aan, zodat de leiding buitenom afgesloten wordt, waarna er lekkagevrij water of gas doorheen kan stromen.

Een knelkoppeling wordt toegepast in allerlei leidingconstructies, zoals de gasleiding en CV-installaties. Voor een optimale montage is het wel belangrijk dat je de juiste knelkoppeling kiest.

Hoe kun je een knelkoppeling monteren?

Een knelkoppeling monteren is vrij eenvoudig. Kies eerst de juiste vorm - een recht stuk, hoekstuk of T-vorm - en bepaal of je een knelkoppeling voor een water- of gasleiding nodig hebt.

Om de knelkoppeling te bevestigen dien je de twee knelringen om de uiteindes van de leiding te schuiven. De buizen schuif je vervolgens met knelringen in de koppeling zelf. Zodra alles in elkaar zit, is het zaak om de knelringen richting de moeren te schuiven. Nadien zul je de knelkoppeling moeten aandraaien om het geheel af te sluiten.

Waar je op moet letten bij het monteren van een knelkoppeling (ivm lekken)

Bij het plaatsen van een knelkoppeling op de water- of gasleiding, is het belangrijk om te voorkomen dat er lekkages ontstaan. Het lijkt logisch om bij het monteren van de knelkoppeling voor de sluiting heel veel kracht te zetten, maar dat is niet helemaal juist.

Bij té veel kracht en té ver aandraaien van de knelkoppeling, kan het namelijk gebeuren dat de inwendige knelring beschadigd raakt. Het gevolg hiervan kan een lekkage zijn. Zet dus zeker kracht, maar wel met beleid. Hierdoor is het ook mogelijk om de knelkoppeling weer los te maken en te hergebruiken, mocht je deze slechts tijdelijk willen gebruiken.

Hoe kun je een knelkoppeling losmaken

Om een knelkoppeling los te maken draai je de moeren op de koppeling los, haal je de leidingen uit de koppeling en trek je ze er tussenuit. Hierbij is het belangrijk om de knelringen uit de koppeling te halen en weg te gooien. Die zijn namelijk slechts eenmalig bruikbaar.

Kun je een knelkoppeling hergebruiken?

Ja, het is mogelijk om een knelkoppeling te hergebruiken, maar alleen voor waterleidingen. Voor gasleidingen dien je altijd nieuwe knelkoppelingen te gebruiken. De knelring is bovendien eenmalig bruikbaar, dus bij hergebruik is het noodzakelijk nieuwe knelringen aan te schaffen. De reeds gebruikte knelringen dienen uit het schroefdraad verwijderd te worden, wat gemakkelijk met een schroevendraaier kan.

Knelkoppelingen koop je bij Toppex

Knelkoppeling voor de waterleiding of gasleiding nodig? Bij Toppex ben je aan het juiste adres. Onze knelkoppelingen zijn klein, licht en zeer praktisch in gebruik. Door deze eigenschappen is het gebruik erg efficiënt in kleine ruimtes. Dankzij de omvang en het gewicht zijn ze bovendien gemakkelijk in montage en minder belastend voor het milieu.

Je bestelt eenvoudig jouw knelkoppeling bij Toppex, waar je keuze hebt uit allerlei vormen en maten. Bekijk ons assortiment. Nog vragen? Dan kan je altijd bij onze klantenservice terecht. We helpen je graag verder!