Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Waar je op moet letten bij het aanschaffen en installeren van een warmtepomp

De benodigde producten voor het installeren van een warmtepomp vind je bij Toppex. Ontdek hier wat je nodig hebt bij het installeren van een warmtepomp.

Door de verschillende ontwikkelingen in gasprijzen en wet- en regelgeving neemt de vraag naar duurzame oplossingen om je woning te verwarmen toe. Een mogelijke oplossing kan een warmtepompboiler zijn. We leggen je uit hoe dit werkt en wat je hiervoor nodig hebt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warme lucht binnen en buiten het huis. Deze warme lucht kan in combinatie met elektrische energie zeer nuttig gebruikt worden om de lucht tot een bepaalde temperatuur te brengen. Dit kan vervolgens gebruikt worden om kraan- en douchewater te verwarmen en een aangenaam binnenklimaat te creëren.

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing

Met de aanschaf van een warmtepompboiler kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Informatie over deze subsidie is te vinden op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op deze website is het ook mogelijk om de subsidie aan te vragen.

Waar moet je rekening mee houden bij een warmtepomp

Wanneer jij kiest voor een warmtepomp zijn er wel aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden.

Goede isolatie

Een warmtepomp vraagt echter allereerst om een goede isolatie van jouw woning. Warmtepompen worden namelijk gecombineerd met lagetemperatuurverwarming. Om deze reden is het belangrijk dat jouw woning tochtvrij is en er niet te veel warmteverlies plaatsvindt. Als jouw woning niet voldoende geïsoleerd is, kan je woning niet warm worden gemaakt door de warmtepomp en levert het systeem te weinig rendement op. Laat je hierin goed adviseren door een expert.

Een passend warmte-afgiftesysteem

Wanneer jij jouw woning gaat verwarmen met een warmtepomp, werkt dit toch wel heel anders dan verwarmen met een cv-ketel. Een cv-ketel werkt met temperaturen van 60 tot 80 graden, waar een warmtepomp het water in jouw afgiftesysteem verwarmt tot 50 graden. En, hoe lager de aanvoertemperatuur kan worden, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. Daarom moet jouw woning voor de installatie van de warmtepomp beschikken over een warmte-afgiftesysteem dat jouw woning ook warm krijgt bij een lagere aanvoertemperatuur.

Je kan dit testen door de cv-ketel, die je eventueel wilt vervangen, op een aanvoertemperatuur van 50˚C te zetten en na te gaan of de bestaande radiatoren voor genoeg warmte zorgen. Doe dit wel in een periode waarbij het buiten koud is. Is dit het geval, dan zijn ze in principe geschikt voor een warmtepompsysteem. Wanneer jij al vloerverwarming of een ander type lage temperatuur verwarming (LTV) heeft, dan is jouw woning sowieso geschikt voor een warmtepomp.

Is jouw woning geschikt voor een warmtepompsysteem?

Voldoet jouw woning aan de bovenstaande aandachtspunten? Dan is het mogelijk om jouw huis te verduurzamen met behulp van een warmtepompsysteem. Bij een grote verbouwing van jouw woning is het mogelijk om de woning geschikt te maken voor een warmtepomp installatie. Ook is het mogelijk om een warmtepomp te installeren en deze samen te laten werken met je huidige cv-ketel. Het grootste deel van het jaar verzorgt de warmtepomp voor de verwarming. De cv-ketel springt bij op hele koude dagen en de warmtepomp de verwarming van jouw woning niet alleen kan faciliteren.

Geluidseisen buitenunit warmtepomp

Het warmtepomp systeem bestaat uit een binnen- en buitendeel. Hier zijn geluidseisen aan verbonden, opgesteld in het Bouwbesluit. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40dB zijn in de nacht en 45dB overdag. Wanneer je dit limiet overschrijdt kan je er voor kiezen om de buitenunit verder dan de erfgrens te plaatsen. Een andere optie is om de buitenunit in een geluiddempende omkasting te plaatsen.

Wat heb ik nodig bij het installeren van een warmtepomp?

Uiteraard begin je bij de aanschaf van een warmtepomp. Om deze warmtepomp vervolgens te mogen installeren is het vereist om een F-gassen certificaat te hebben. Wanneer jij dit niet zelf hebt, dien je iemand in te schakelen die deze certificering wel heeft. Om de installatie tot een succes te leiden zijn ook goede installatieproducten gewenst. Deze vind je uiteraard bij Toppex.

Voor de installatie van een warmtepomp gebruik je een grotere diameter meerlagenbuis dan bij normale waterleidingen. In dit geval is de diameter 32mm en vind je hier. Dit geldt ook voor de perskoppelingen die je gebruikt om de meerlagenbuis te installeren. Ook perskoppelingen met een diameter van 32mm kun je vinden bij Toppex.

Je warmtepompsysteem installeren met materialen die je online kunt bestellen

Wanneer je de materialen voor het aanleggen van je warmtepomp bestelt bij Toppex, kun je er zeker van zijn dat je hoge kwaliteit ontvangt. Bestel je bij ons je flexibele meerlagenbuis of perskoppelingen voor 15:00? Dan zorgen we ervoor dat je bestelling dezelfde dag nog wordt verstuurd. Vanaf €100 is de verzending van je bestelling ook nog eens helemaal gratis.

Nog meer interessante pagina's die jou hulp bij jouw installatie kunnen bieden: