Naar inhoud
Gewoon per stuk te bestellen
Hulp bij installatie met instructie van vakmensen
Voor iedere klus de perfecte koppeling
Toppex

Hoe werkt een kogelkraan?

Bij Toppex bieden wij verschillende pers kogelkranen aan. Om jou te helpen bij jouw installatie lees je hier hoe een kogelkraan werkt en wanneer je een kogelkraan gebruikt.
Hulp bij installatie

Hoe werkt een kogelkraan

Een kogelkraan fungeert als afsluitklep voor de stroming van water, lucht, gas of andere vloeistoffen door een leiding. Dit wordt geregeld door middel van een draaiende kogel met een boring. Een kogelkraan wordt daarom ook wel een kogelklep of bolkraan genoemd. Dankzij de bolle kogel vindt de stroming in de leiding nog maar gedeeltelijk doorgang of stopt deze zelfs helemaal. Het voordeel van een kogelkraan is dat deze lekdicht is, wanneer de kogelkraan is gesloten. Dit is mogelijk doordat de kogel in een kunststoffen ring is geperst, wat de lekdichtheid creëert.

Wanneer gebruik je een kogelkraan?

Een kogelkraan wordt doorgaans gebruikt om de toevoer van water, lucht, gas of andere vloeistoffen tussen twee leidingen te regelen. Om de kogelkraan van open naar dicht te laten gaan, moet de kogel slechts 90 graden gedraaid worden. Dit maakt dat een kogelkraan snel te bedienen is met een korte kwartslag en de leiding daarmee al volledig gesloten of geopend is. Daarom worden kogelkranen vaak als afsluiter gebruikt.

Het afsluiten van een leiding kan handig zijn wanneer je aan deze leiding gaat werken en de toevoer naar het te bewerken deel van de leiding moet worden afgesloten. Ook voor veiligheidsredenen is het afsluiten met een kogelkraan handig, bijvoorbeeld wanneer je werkt met gasleidingen of chemische vloeistoffen. Het afsluiten van een waterleiding door middel van de kogelkraan is raadzaam tijdens koude winters. Zo verminder je de kans op schade aan jouw leiding doordat de leiding is bevroren.

Materialen van de Toppex kogelkraan

Een kogelkraan kan van verschillende materialen worden gemaakt. De kogelkraan van Toppex bestaat uit RVS en messing. Voordelen hiervan zijn dat de kogelkraan voor veel toepassingen is geschikt en ze langer meegaan dan een kogelkraan van ander materiaal. Zelfs als ze al een tijdje niet gebruikt zijn. De Toppex kogelkraan is voorzien van een vlindergreep. De o-ring is gemaakt van EPDM rubber en de Toppex kogelkraan kan geperst worden met de H, TH, U & Rfz profiel persbekken. Dit maakt de kogelkraan geschikt voor cv-leidingen, waterleidingen en persluchtleidingen.

De verschillende kogelkranen van Toppex

Bij Toppex vind je pers kogelkranen van RVS en messing met verschillende diameters:

Alle benodigdeheden voor jouw installatie bestel je bij Toppex

Naast pers kogelkranen, ben je bij Toppex namelijk ook aan het goede adres voor een flexibele meerlagenbuis, een breed aanbod aan perskoppelingen en de benodigde gereedschappen. Bestel je deze voor 15:00? Dan zorgen we ervoor dat je bestelling dezelfde dag nog wordt verstuurd. Vanaf €100 is de verzending van je bestelling ook nog eens helemaal gratis.

Werk jij graag met producten van hoge kwaliteit? Dan ben je bij Toppex aan het goede adres. We bieden niet alleen professionele producten van hoge kwaliteit, maar ook uitgebreid en duidelijk advies en hulp bij je doe-het-zelf klusjes zoals een waterleiding aanleggen of een persluchtleiding aansluiten. Of je nu een waterleiding wilt aansluiten voor een buitenkraan in de tuin of een waterleiding voor sanitair: met onze producten leg je een leiding van uitstekende kwaliteit.

Nog meer interessante pagina's die jou hulp bij jouw installatie kunnen bieden:

Kogelkranen van Toppex
Pers kogelkraan
Vanaf € 11,27 per stuk
Staffelkorting Vanaf € 9,39 met staffelkorting
Staffelkorting
Koop 5 voor € 9,39 per stuk
Koop 10 voor € 7,53 per stuk
Bekijk product